Vďaka novej aplikácii Second Canvas Zvolenský zámok môžete objaviť a preskúmať majstrovské diela z expozície starého umenia Slovenskej národnej galérie vo vysokom rozlíšení. Dozviete sa viac o príbehoch obrazov, výtvarných technikách, ikonografii, symboloch a reštaurovaní diel.

Aplikácia je dostupná zdarma pre Android, Iphone, Ipad a Apple TV.

Aplikáciu stiahnete tu:

 

 

 

V aplikácii nájdete dvanásť malieb nizozemských a talianskych majstrov zo 16. a 17. storočia a tiež dve ikonové maľby z pravoslávnych komunít východného Slovenska. Vybrané diela obsahujú množstvo fascinujúcich detailov a skrytých príbehov, ktoré sú vďaka príjemnému rozhraniu aplikácie prístupné odbornej aj laickej verejnosti. Okrem obrázkov vo vysokom rozlíšení, umožňujúcich rozoznať jednotlivé ťahy štetca a praskliny na farebných vrstvách, ponúka aplikácia podrobné informácie o dielach, autoroch a kontexte ich vzniku, založené na dlhoročnom kurátorskom výskume. Vo výbere sú zastúpené mytologické, biblické aj svetské témy, v ktorých sa odráža dobový vkus, umelecký prístup k rozprávačstvu a neraz aj spoločenská situácia mesta alebo krajiny.

Diela je možné vidieť v sálach Zvolenského zámku – momentálne najväčšieho výstavného priestoru na Slovensku. Talianske a nizozemské maľby nájdete v stálej expozícii európskeho maliarstva 16. – 19. storočia, ikonové maľby sa nachádzajú v expozícii s názvom Ikony na Slovensku.

Všetky texty v aplikácii sú dostupné aj v anglickom jazyku. Do aplikácie bude postupne pribúdať ďalší obsah – zvukové stopy, alternatívne pohľady na diela, podrobnosti z reštaurovania a pod.

 

 

Slovenská národná galéria spolupracovala so španielskym štúdiom Madpixel factory, ktoré vytvorilo rozhranie aplikácie a ponúka ho významným múzeám v Európe (Museo del Prado v Madride, Štátne múzeum v Kodani apod.).

Výber diel nájdete aj v kolekcii Second Canvas Zvolen (v anglickom jazyku).


 

Chceš umenie do mailovej schránky?

Nové kolekcie, články a tipy na výtvarné diela 2x mesačne.
Odoslaním súhlasím so spracovaním osobných údajov.