Zeman, Miroslav
5 artworks
in 1 collection
7406 views
Back to artists page

Miroslav Zeman

* 15.12.1963 Poprad

photographer

Fotograf Miro Zeman zásadne pracuje s farbou – zjednodušene to vysvetľuje poznaním, že „svet je predsa farebný a nie je dôvod fotiť ho čiernobielo”. Má to však iné, serióznejšie paralely – autorova tvorba je ovplyvnená impresionizmom, poetizmom. Za motivujúce považuje diela Moneta a Van Gogha, z fotografov – i keď by sme tažko hľadali súvislosti v jeho vlastnej tvorbe - Sudeka a Weeggeho. 

Fragmenty krajiny a impresia svetla prechádza do hry s množstvom rekvizít. Nepracuje s modelmi, figurálne kompozície vytvára vo viacerých obmenách z drobnej plastiky. „Využitie plastiky mi do určitej miery nahrádza fotografovanie portrétov, figúr. Rád by som skúsil fotografovať aj ludí, ibaže by som ich nedokázal dlhodobo ovládať. Zvyknem si na objekt, ktorý potom fotím celé týždne, mesiace, roky,“ hovorí autor. 

Zeman je v polohe svojej tvorby na Slovensku solitérom – nadväzuje prevažne na výtvarné interpretácie, mnohokrát vytvárajúc abstraktné diela, s ilúziou pastóznych nánosov farieb.

Miro Zeman sa narodil 15.12.1963 v Poprade. Vr. 1979 - 1983 študoval na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Liptovskom Hrádku. Je zamestnaný ako poriečny v Poprade. Fotografovať začal r. 1988. Zásadne pracuje vo farbe. Od r. 1992 je členom výtvarného združenia C+S ART v Košiciach. 

Samostatne vystavoval v Bratislave (v rámci festivalu Mesiac fotografie, 1992 a 1996), v Poprade (v rámci projektu Severné Anglicko na severnom Slovensku r. 1993, v Dome fotografie r. 1996, na festivale Letná fotoškola Domu fotografie r. 2003), v Prešove, Bardejove, Humennom, Banskej Bystrici, Opave (CZ) a Erfurte (Nemecko). Je zastúpený v zbierkach Podtatranského múzea v Poprade a v súkromných zbierkach na Slovensku, v Čechách a Rakúsku. Žije a tvorí v Poprade.

artworks by this artist