Je umenie nutne iba o kráse? Môže byť námetom diela čokoľvek, čo si jeho autor/ka vymyslí? Ako prekvapiť publikum a vtiahnuť ho do umeleckej situácie? Čo je to konceptualizmus? Do týchto aj ďalších otázok sa zahryzne profesor Škrečok – umenovedný hlodavec Slovenskej národnej galérie.

Každá umelecká osobnosť vnáša do tvorby vlastný príbeh a jedinečný prístup. Július Koller prepojil umenie so svojím životom, so záľubami aj s obsesiami. Roman Ondak vie, ako obrátiť očakávania divákov naruby. Anna Daučíková otvorila v československom umení témy sexuality, identity a „politického tela“. Pablo Picasso preslávil kubizmus a spustil revolúciu v modernom umení. Profesor Škrečok si tieto príbehy pozorne naštudoval a chce sa s nimi podeliť.

Príbehy umenia s profesorom Škrečkom

Sériu krátkych animovaných videí o slovenských aj svetových osobnostiach moderného a súčasného umenia vytvorila SNG spolu s autorskou dvojicou Fuczik-Kakalík. Cieľom videí je ukázať, že umenie je tu aj preto, aby sme sa dozvedali, pýtali, reagovali a predstavovali si. A že je tu rovnaké umenie pre deti, dospelých aj pre odborníkov.

Profesor Škrečok sa zameral na 20. a 21. storočie – obdobie, ktoré je všeobecne vnímané ako intelektuálne komplikovanejšie. Idey, fakty a artefakty však podáva priateľsky a zrozumiteľne, aby zbavil umeleckého diváka ostychu pred ikonickými dielami minulosti a vzbudil túžbu dozvedieť sa viac.



Animované videá venované Júliusovi Kollerovi, Romanovi Ondakovi, Anne Daučíkovej, Vladimírovi Dedečkovi, Pablovi Picassovi, Andymu Warholovi, Marcelovi Duchampovi a Fride Kahlo budú na stránke profesora Škrečka pribúdať postupne. Podrobnejšie informácie o umelcoch a umelkyniach a ich diela nájdete v odkazoch pod videami. Osobnostiam súčasného umenia na Slovensku sa detailne venuje databáza Kunsthalle Artbase

 


Okrem animovanej série vystupuje Škrečok aj v interaktívnej inštalácii, ktorá hravým spôsobom rozpráva príbeh umenia od praveku až po súčasnosť. Podivuhodné dejiny umenia s profesorom Škrečkom nájdete na prvom poschodí Esterházyho paláca v Bratislave ako súčasť stálej expozície Krajina za mapou. Profesor Škrečok sa teší na vašu návštevu!

Interaktívna inštalácia Podivuhodné dejiny umenia s profesorom Škrečkom

 

New collections, articles and artworks. Twice a month. In Slovak.
By submitting you agree to our privacy policy.