Výtvarné diela zo zbierok slovenských galérií nájdete odteraz na Webe umenia v novej podobe, s novými funkciami a dizajnom.

Podstatnou zmenou je prehliadanie diel v pôvodnej veľkosti — u mnohých diel zo Slovenskej národnej galérie, z Oravskej galérie, Liptovskej galérie, Galérie umenia v Nových Zámkoch a z Galérie mesta Bratislavy môžete obdivovať ich detaily, či už ide o ťahy štetcom alebo výjavy v pozadí. Medzi prvými tak uvidíte časť z výsledkov digitalizácie diel výtvarného umenia realizovanej vďaka národnému projektu Digitálna galéria (Operačný program Informatizácia spoločnosti), ktorého prijímateľom je Slovenská národná galéria.

Autori majú na novom Webe umenia svoj vlastný profil, ktorý vás prevedie prepojeniami medzi študentmi a učiteľmi, spolupracovníkmi a partnermi. Ak vás zaujíma, ktorí autori sa narodili alebo pôsobili vo vašom meste, môžete si ich vyhľadať vďaka jednoduchému filtrovaniu. Výraznými zmenami prešlo aj vyhľadávanie. Navigáciu na stránke vám uľahčí automatické dopĺňanie mena autora a názvu diela, širšie možnosti ponúka aj dopĺňanie synoným a rôznych tvarov vyhľadávaných slov — ak dáte hľadať „šašo“, nájdete aj diela, ktoré majú v názve klaun alebo komediant.

Digitálne reprodukcie autorskoprávne voľných diel si môžete stiahnuť v pôvodnej veľkosti, umiestniť na vlastnú webstránku, vytlačiť, alebo digitálne upraviť. Ak si si chcete dať svoje obľúbené dielo vytlačiť v profesionálnej kvalite, stačí vyplniť objednávku a počkať si na výrobu a doručenie do predajne Ex-Libris. Mobilná generácia ocení responzívnu verziu webu, ktorá sa automaticky prispôsobuje veľkosti tabletu alebo mobilného telefónu.

Na Webe umenia budú postupne pribúdať zbierky ďalších galérií a nové funkcie, rovnako ako pôvodný obsah, ktorým priblížime rozmanitosť a kvalitu zbierok výtvarného umenia čo najširšiemu okruhu záujemcov. Už čoskoro tak budete môcť vyhľadávať podľa farieb, prehliadať si umenie podľa miest na mape, alebo si ukladať obľúbené diela do vlastného profilu.

Nové kolekce, články a tipy na výtvarná díla 2x měsíčně
Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů.