Neviem, kam ideme, ale ja sa už odtiaľ nevrátim. Ty sa však určite vrátiš, vezmi si kufor, všetko v ňom je tvoje.

Arnold Peter Weisz-Kubínčan bol maliar nomád a svoj neľahký život priam asketicky zasvätil tvorbe. Nedávno objavená umelcova pozostalosť odkryla mnohé slepé miesta jeho životného príbehu a kľúčovú rolu, ktorú v ňom zohrala láska. Kubínčanovo vizionárstvo, nomádstvo a samotárska melanchólia podmienili jeho unikátny prejav, no boli to najmä priateľstvá a jedno osudové stretnutie, ktoré umožnili, aby odkaz umelca pretrval v ľudskej pamäti.

Interaktívna mapa z dielne lab.SNG ukazuje Kubínčanovo putovanie a pomocou autoportrétov ilustruje umelcovu psychiku aj ducha doby medzi dvoma svetovými vojnami.

 

„Expresionizmus najlepšie vyjadruje psychózu dnešného človeka.“

 

Príbeh zachytáva kľúčové udalosti a obdobia v Kubínčanovom živote – detstvo na Orave, cesty do Budapešti, Berlína či na Podkarpatskú Rus, zlaté obdobie tvorby v Martine aj tragické udalosti druhej svetovej vojny. Aj keď autor pochádzal z Pruska, slovenskú krajinu prijal za svoju a miloval ju, až kým ho nepripravila o život.

Jednotlivé obdobia sprevádzajú umelcove nekompromisné autoportréty a odkazy na ďalšie súvisiace diela. Príbeh čerpá z nových poznatkov výskumu k výstave Umelcova (ťažká) batožina, ktorá sa konala v Slovenskej národnej galérii v roku 2019 a momentálne pokračuje v Liptovskej galérii Petra Michala Bohúňa.

Výstava Umelcova (ťažká) batožina v Liptovskej galérii Petra Michala Bohúňa

Viac než 400 diel Arnolda Petra-Weisza Kubínčana si môžete pozrieť a stiahnuť vo vysokom rozlíšení.

O autorovej tvorbe sa dozviete viac v kolekcii Hľadanie identity, v rovnomennej publikácii od kurátorky Zsófie Kiss–Szemán a v katalógu k výstave Umelcova (ťažká) batožina.

 

 

Nové kolekce, články a tipy na výtvarná díla 2x měsíčně
Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů.