Viac socializmu znamená menej komunizmu.
– Július Koller, 21.11.1989

Pokojná revolúcia dokázala prekvapujúco rýchlo odstrániť diktatúru. Človek nie je len produktom vonkajšieho sveta...
– Július Koller, 1.1.1990

Pomôž nám prepísať denník Júliusa Kollera z revolučného roku 1989 a sprístupniť tento významný dobový dokument širšiemu publiku.

Lab.SNG pripravuje k tridsiatemu výročiu Novembra 1989 projekt v digitálnom a verejnom priestore, zameraný na vizuálnu kultúru, idey a ciele Nežnej revolúcie. Chceme preskúmať rozdiely aj paralely medzi situáciou vtedy a dnes a tiež zdôrazniť nadčasový význam silnej občianskej spoločnosti.

Deň po dni budeme obdobie revolúcie sledovať vďaka ČAS-OPISu konceptuálneho umelca Júliusa Kollera. Tento ručne písaný zošitový denník podrobne mapuje politické, spoločenské, mediálne, ale aj športové udalosti zlomového roku. Koller v ňom svojím grafomanským spôsobom buduje mozaiku televíznych a rozhlasových správ, počasia, vlastných názorov a rôznych detailov svetového diania. Každý mesiac roku 1989 predstavuje jeden motúzmi zviazaný zošit zložený z desiatok listov linajkového papiera.

Július Koller – Čas-Opis, 1989

 

Najdôležitejšie mesiace ČAS-OPISu sme v SNG kompletne naskenovali a postupne ich prepisujeme do digitálneho textu. Dôležité pojmy, miesta a osobnosti revolúcie – VPN, KSČ, slobodné voľby, socializmus, Umelecká beseda apod. – následne prepájame s ďalším vizuálnym a textovým obsahom. Využívame pri tom online platformu FromThePage, určenú na tímový prepis historických dokumentov.

Keďže Július Koller bol mimoriadne dôsledný a podrobný zapisovač, rozsah jeho kroniky presahuje naše časové možnosti. Hľadáme preto dobrovoľníčky a dobrovoľníkov na pomoc pri prepise denníkových záznamov a pri označovaní dôležitých pojmov v texte.

Július Koller – Čas-Opis, 1989, detail

 

Ako odmenu ponúkame okrem fascinujúceho vhľadu do atmosféry revolučného roku 1989 aj tlačené reprodukcie a plagáty výtvarných diel zo zbierok Slovenskej národnej galérie a tiež knižné publikácie z dielne SNG.

Ak máš záujem zapojiť sa do projektu, daj nám vedieť na adresu lab@sng.sk.

Nové kolekcie, články a tipy na výtvarné diela 2x mesačne.
Odoslaním súhlasím so spracovaním osobných údajov.