Na Slovensku máme viac klenotov architektonickej moderny, než sa môže na prvý pohľad zdať. Oddelenie architektúry Historického ústavu SAV ich podrobne katalogizuje, monitoruje a tiež bojuje o ich zachovanie. On-line databáza moderných stavieb, ktorú ústav spravuje, má od októbra novú podobu.

Nový Register architektúry vyvíjal Lab.SNG a nájdete tu podobné funkcie ako na Webe umenia. Stavby si môžete filtrovať podľa architektov, funkcie alebo roku vzniku a vďaka mape ich navštíviť aj osobne.

 

Profily jednotlivých budov ponúkajú podrobné údaje o ich vzniku, kontexte a literatúre spolu s architektonickými návrhmi, pôdorysmi, fotografiami a 3D modelmi.

Každá zo stoviek stavieb a osobností má svoj stručný popis. Dočítate sa napríklad, že viac ako dve tretiny plochy hlavného mesta boli vybudované v duchu princípov moderného urbanizmu, že sídliská v Nitre patria medzi najkvalitnejšie povojnové obytné komplexy na Slovensku, alebo že architekt Dušan Jurkovič považoval za svoj „najväčší a najodvážnejší umelecký čin“ pohreb Milana Rastislava Štefánika.

 

Tematické kolekcie ukazujú tvorbu absolventov Školy umeleckých remesiel, práce a spolupráce žien architektiek, stopy totalitných režimov v plánovaní miest či (ne)plánovitosť stavebného vývoja Bratislavy. Obsah registra je kompletne dostupný aj v anglickom jazyku.

Oddelenie architektúry Historického ústavu SAV a Lab.SNG budú naďalej spolupracovať na prepájaní databáz a obsahu. Fotografie, nákresy a modely budov od Vladimíra Dedečka, Ivana Matušíka, Emila Belluša a ďalších zo zbierky architektúry SNG tak v budúcnosti doplnia komplexný obrazový materiál v registri SAV.

 

V online databáze nájdete aj tieto stavby:

Vladimír Dedeček – Vysoká škola poľnohospodárska v Nitre, 1965

Vladimír Dedeček – Vysoká škola poľnohospodárska v Nitre, 1965, profil v registri architektúry

Jaromír Funke – Mestská sporiteľňa, 1932

Jaromír Funke – Mestská sporiteľňa, 1932, profil na registri architektúry

Ivan Matušík – Tržnica v Bratislave, 1983

Ivan Matušík – Tržnica v Bratislave, 1983, profil na registri architektúry

Ivan Matušík – Rehabilitačný ústav Baník v Bojniciach, 1975

Ivan Matušík – Rehabilitačný ústav Baník v Bojniciach, 1975, profil na registri architektúry

Vojtech Vilhan, Stanislav Talaš – Reštaurácia Koliba, 1967, foto Rajmund Müller

Vojtech Vilhan, Stanislav Talaš – Reštaurácia Koliba, 1967, foto: Rajmund Müller, profil na registri architektúry

Nové kolekcie, články a tipy na výtvarné diela 2x mesačne.
Odoslaním súhlasím so spracovaním osobných údajov.