Hany Kašičková je umelecká zlatníčka, ktorá sa zameriava na tvorbu jedinečných šperkov podľa individuálnych zadaní objednávateľov. Od roku 2004 organizuje a vedie pre verejnosť Akadémiu šperku v priestoroch VŠVU v ateliéri Kov a šperk.

S rodinou pravidelne navštevujeme aktuálne výstavy. Inšpirujú ma nielen obsahovo, ale všímam si aj spôsob inštalácie a ich celkové prevedenie. To, čo ma zaujme, si zaznamenám fotograficky, či je to výtvarné dielo, príroda alebo aj staré opustené budovy. Veľakrát sa po čase k týmto záznamom vraciam a nachádzam v nich impulzy k tvorbe.

Elemír Halász-Hradil – Štúdia hlavy cigánky, 1899, Východoslovenská galéria

 

Portréty uhlíkom som si zamilovala na predmete kresba na strednej škole. So spolužiakom sme poctivo chodili kresliť do domova dôchodcov starčekov a starenky. Keď nebolo koho kresliť, autoportrét bola jasná téma.

 

Martin Martinček – Orba I., 1960 – 1966, Slovenská národná galéria

 

Scenéria prírody, ktorú poznám a obdivujem z rodného Turca. Zároveň som ako vyštudovaná textilná dizajnérka vždy videla v týchto záberoch zvlnenú štruktúru látky.

 

Radoslav Kratina – Otočné kosodélníky na osách, 1980, Moravská galerie

 

Opäť štruktúra, ale tento krát trojrozmerná a výrazne op-artová. Pre mňa dokonalé spojenie štruktúry, kovu a tieňovanej 3D kresby. Správne kladenie a pomery plôch a hrán je to, čo riešim aj ja pri tvorbe šperku.

 

Marko Blažo – Holiaci golier Rudolfa II., 2002, Slovenská národná galéria

 

Diela Marka Blaža boli pre mňa vždy nesmierne inšpirujúce a zároveň nepochopiteľne a príjemne znepokojujúce. Nie som fanúšička pravej dekoratívnosti, ale tento konceptuálny, montovaný šperk je presne ten pravý ornament, ktorý môžem.

 

Juraj Bartoš – Prvomájová veselica. Bratislava, 1982 – 1989, Slovenská národná galéria

 

Zbožňujem čierny humor, satiru... V dokumentárnej fotografii a špeciálne u pána Bartoša. Sama rada zachytávam nádherne absurdné situácie bežných dní.

 


 

Ukážky tvorby Hany Kašičkovej nájdete na jej webstránke a Instagrame.

Kolektívne kurzy zlatníctva na Akadémii šperku poskytujú praktický vhľad do procesov a technológií zlatníckeho remesla, práce so striebrom, odlievania či osádzania kameňov.

Diela na titulnom obrázku: Hany Kašičková – Krivka, Matná obrúčka, Fazetka s briliantom, Širokáč s briliantom, Černočerňák, Pásavec, 2020 – 2021, ružové zlato, brilianty, čierne rhodium 

prsteň Pásavec, obrúčka Vlnka, prsteň Mandelinka, žlté zlato 585/1000, čierne rhodium, 2021, montovaný šperk

 

 

 

 

 

Nové kolekcie, články a tipy na výtvarné diela 2x mesačne.
Odoslaním súhlasím so spracovaním osobných údajov.